ÇiçekFilosu Blog

Orkide’nin Özellikleri ve Salep

Orchidaceae (Orkide) çiçekli bitkiler içinde en büyük ve en çeşitli olanı olarak bilinmektedir. Orkide familyasının 900 cinsi bulunmaktadır. Tür olarak ise 30 bin türden bahsedilmektedir. Bilim insanları orkidenin 120 milyon yıl öncesine kadar uzandığını tahmin etmektedir. Dünyanın hemen hemen her kıtasında kendisine yer bulmuş olan orkide, muazzam görünümü ile adeta görsel bir şölen sergilemektedir.

Dünya üzerinde; Tropik Amerika, Tropik Asya, Tropik Afriya, Okyanusya, Avrupa ve Ilıman Asya ile Kuzey Amerika’da çeşitli türlerine rastlamak mümkündür. Türkiye’de ise Doğu Akdeniz bölgesi bu çiçeğin en kolay şekilde yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır.  Orkideler görünüşleri itibariyle oldukça zarif ve bir o kadar da kırılgan bir yapı görünümüne sahiptir ancak dayanıklılık açısından bakımları güzel ve düzenli şekilde yapılması halinde uzun süre güzel görünüşlerini koruma özelliğine sahiptir.

Orkidelerden Salep Üretimi

Orkidelerin Türkiye’de yetişen 11 türünün salep üretiminde kullanıldığını biliyor muydunuz? Yumrulu orkide türlerinin bazısı bir takım işlemlerden geçirilerek salep üretiminde kullanılmaktadır. Türkiye’de yetişen ve salep üretiminde kullanılan orkide türleri şu şekildedir; Aceras, Anacamptis, Barlia, Comperia, Dactylorhiza, Himantoglossum, Neotinea, Ophrys, Orchis, Platanthera, Serapias.

Orkidelerden salep üretimi ise bitki bilimciler tarafından ciddi şekilde eleştirilmektedir. Çünkü orman köylüleri tarafından doğadan toplanan orkideler ciddi şekilde zarar görmekte ve neslinin tükenmesine yol açabileceği ön görülmektedir.  Tüm bu çeşitliliğe bakarak bizim çiçekçi dükkanlarımızdan satın aldığımız orkidenin türü nedir? Diyorsanız, işte cevabı:

Phalaenopsis

Tropik bölgelerin ağaç üsterinde yaşayan ve kolay üreyebilen bir çeşittir. Uzun saplar üzerinde serpilen büyük ve uzun ömürlü harikulade çiçeklere sahiptir. Gölgede kalmaya diğer tür orkidelere göre daha dayanıklıdır. Orkide yaşam alanlarımızı renklendiren birbirinden güzel renkleri olan çiçeklerdir. Sarı, beyaz, fuşya, pembe renkleri en çok bulunan renklerdir. Sarkık köklere sahiptir. Orkide Sevgiyi, aşkı ve eşsizliği ifade eder. Boyları 40 cm ile 100 cm arasında değişmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında özetle şunu söyleyebiliriz ki, orkideler gerçek bir zarafet elçileridir, onların bu güzelliğinden mahrum kalmamak ve yaşam alanlarımızı ve doğal alanları süslemeye devam etmeleri için onları korumalıyız.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed