ÇiçekFilosu Blog

Atasözleri ve Deyimlerde Çiçek

Çiçeklerle büyüyen bir toplumuz aslında, hayatımızın her alanında onlardan söz etmek mümkün. İşte hal böyle olunca toplumun sosyal ve ekonomik yaşantısıyla şekillenen atasözleri ve deyimlerde de çiçeklere rastlamak oldukça doğal bir sonuç.

Toplum; sürekli gelişen, değişen özetle yaşayan bir varlıktır. Bu değişimler; toplumların yaşantıları, sözlü kültürlerine ve yazılı kültürlerine de pek çok farklı unsurun yerleşmesini sağlamaktadır. Çiçeklerin en güzelleri; papatyalar, güller, menekşeler, laleler etrafımızda sıklıkla görebileceğimiz varlıklar. Onların yaşantımıza yansımaları olduğu gibi kültüre de pek çok farklı yansımaları olmuştur. Biz de sizler için bu yansımanın atasözleri ve deyimlere etkisini araştırdık.

ATASÖZLERİNDE ve DEYİMLERDE ÇİÇEKLER

Arı bal alacak çiçeği bilir: İşini bilen kimsenin izleyeceği yolu da bileceğinden söz edilmektedir.

Bir çiçekle bahar (yaz) olmaz: Çiçekler baharın müjdecisidir ancak tek bir çiçeğin açmasıyla baharın da geldiğini söylemek doğru olmayacaktır. Buradan hareketle; ufak belirtilerle sonuca ulaşılacağı anlamı çıkarılmamalı dersi verilmektedir. Aynı zamanda bu söz çapkın kimseler için de söylenmektedir.

Çiçeğe kesmek: Çiçeğin açması anlamına gelmektedir. Özetle; çiçeklerin açtığı ve baharın geldiği anlatılmaktadır bu deyimle

Gülü tarife ne hacet, ne çiçektir biliriz: Bir kişinin uygunsuz özelliklerine ilişkin laf anlatılması üzerine, bu durumun bilindiğini anlatmak için kullanılan bir atasözüdür.

Çiçek olmak: Bir kişinin yaşına ve durumuna uygun davranışlar sergilememesi halinde kullanılan bir deyimdir.

Ne çiçektir biliriz: Kişinin yeteneksiz ve niteliksiz, henüz toy olduğunu anlatmak için kullanılan, çoğu zaman eleştiri mahiyetindeki deyimdir.

Her çiçek koklanmaz: Güzel olan her kişiyle gönül eğlendirmeye kalkmak ve onunla muhabbet etmek çabasına girmenin yanlış olacağını anlatan bir atasözüdür.

Atasözleri ve Deyimler Hayatın Kendisidir

Elbette sıralanan atasözleri ve deyimler; dile yerleşmiş ve dilden dile aktarılarak günlük yaşantımızda kullandığımız sözlerdir. Ancak hepsinin de kişiyi hakikate ulaştıracağınız söylemek oldukça iddialı bir söylem olacaktır. Ders çıkartılacak ve insana yol gösterecek nitelikte olanlarının bulunduğu gibi, tereddütlü konularda da kişiye tuhaf gelecek sözlere de rastlamak mümkündür.

Her ne olursa olsun atasözleri güzeldir; çünkü onlar bir mirastır ve toplumların kültürel miraslarına ve yaşantı tarzlarına ilişkin bilgi aktarımını sağlar. Çiçeklerin içinde yer aldığı atasözü ve deyimler de benzer şekilde örneklerle doludur.

O halde şu güzel ifadeyle bitirelim; Çiçeklerle kalın.

 

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed