ÇiçekFilosu Blog

Hangi Amaçlarla Çiçek Hediye (Armağan) Ediyoruz?

Hangi amaçla çiçek gönderildiğine ilişkin soruya verilecek tek bir cevap olduğunu söylemek oldukça güç ancak en yalın ifadesiyle çiçeği karşımızdaki insanı sevdiğimizi göstermek için gönderiyoruz. Çoğu zaman da duyguların (tebrik, teşekkür, taziye vs.) aktarıcısı olarak çiçek gönderiyoruz.

Bu konunun sosyolojik açıdan ele alınması ve değerlendirilmesi de gerekmektedir elbette fakat bu derece derine inmek istemiyoruz. Bu konuda araştırma yapmış akademisyenlere başvurarak genel bir çerçeve çizmek en doğrusu olacaktır. İsterseniz öncelikle armağan kelimesinin tanımıyla konuya bir alt başlık açalım.

Armağan Nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre armağan kelimesi; “Birini sevindirmek, mutlu etmek, onurlandırmak, kutlamak için veya anı olarak verilen şey, hediye.” şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanımlamada armağan ve hediye kelimesi içi içe kullanılmış ve aynı şey olarak ifade edilmiştir fakat şu parantezi açarak konuyu biraz derinleştirelim; “Armağan ve hediye kavramları aynı anlamda kullanılmakla birlikte; armağan daha çok bir ekonomik sisteme ve mübadeleye işaret ederken; hediye kavramı daha çok kişisel alanda gerçekleşen ve kişiler arası etkileşimi ifade eden dolayısıyla maddi değerden çok sembolik değeri olan ve duygusal yatırım ve beklentiler içeren süreçlere denk gelmektedir.” (1)

 

Aslında bu tanımlama üzerinden gidildiğinde elbette buradaki anlamla birebir örtüşmesek de benzer şekilde şunu söyleyebiliriz; armağan daha çok maddi değer açısından değerlendirilmekte, hediye ise çok sembolik değerleri ifade etmektedir. İşte bu ayrım altında çiçeğin, bir pırlanta yüzükten ya da şık bir kaşmir ceketten daha uygun ve daha sembolik bir fiyata sahip olması nedeniyle hediye kategorisine girdiğini söyleyebiliriz. Yine de yaygın kullanımıyla çiçek hediye etmek, ya da çiçek armağan etmek arasındaki kullanım sıklığına da bakmak gerekecektir. İşte işin o tarafı tamamen farklı bir çalışmanın konusu olabilir. O yüzden işin söylem analizi açısından değerlendirmesine girmeyeceğiz. Konuyu toparlamak gerekirse; çiçeğin genellikle hediye anlamı üzerinde kullanıldığı ve toplumdaki bakış açısına göre de bu anlamda kullanıldığını söylemek mümkün.

Hangi Amaçlarla Çiçek Hediye Ediyoruz?

Kategoriler halinde sıralayalım; a) Karşımızdaki kişiyi tebrik etmek amaçlı olabiliyor; yeni iş çiçeği, nişan ve düğünlere gönderilen çiçekler gibi. b) Belki çiçek hediye etmemizdeki en temel amaçlardan birisi de karşımızdaki insana onu sevdiğimizi söylemek. c) Cenaze törenlerinde taziye amacıyla çelenk gönderiyoruz. d) Özel günlerin dayanılmaz baskısıyla ya da gayet gönülden gelen bir şekilde çiçekler gönderiyoruz; sevgililer günü, evlilik yıldönümü, tanışma yıl dönümü, öğretmenler günü, anneler günü… Bu kısmı say say bitmez. Tabii tüm bu sıralamalar bize pek çok açıdan neden çiçek gönderdiğimizden ziyade hangi amaçlarla çiçek gönderdiğimizi gösteriyor. Çiçeklerin gönderim amacına ilişkin maddeler mutlaka arttırılabilir.

Özetle şunu söyleyebiliriz;  çiçekler zarafetleri ve şık duruşlarıyla gerçekten de sizi temsil eden oldukça güzel hediyelerdir ve onlar pahalı armağanlara göre daha çok insanın saf ve tertemiz duygularını anlatmakta yardımcı olmaktadır.

DİPNOT:

(1) Gönül Demez, Armağanın Değişen Sosyo-Kültürel Anlamları, Mediterranean Journal of Humanities, I/2, 2011, 87-103 syf. 91.

 

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed