ÇiçekFilosu Blog

Çiçekçi Kız

çiçekçi kız

Çiçekçi Kız denildiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Türk Filmlerinden bir sahne mi? İzmirli Taylan’ın Çiçekçi Kız şarkısı mı? Roman Havası mı? Aslına bakarsanız bizim aklımıza hepsi birden geliyor. Doğası gereği narin ve zarif olan çiçek kadınlar için her zaman vazgeçilmez bir tutku olmuştur. Yetiştiricilik yapan, satışını yapan veya hediye olarak alan, benzetilen olmak üzere, çiçeğin her alanında bir kadın mutlaka vardır! Çiçek varsa kadın vardır, çocuk vardır çiçekçi kız vardır.

Dünyanın en narin canlısından bahsediyoruz, Çiçeklerden! Baş ucunuzda tutmalısınız her zaman onu el üstünde. Bir çiçekle oyun oynanmaz, tutup sıkılmaz, gevşek bırakılmaz, baş ucunuzda gözlerinizle, sözlerinizle beslemeli, yetiştirmeli, korumalı ve sakınmalısınız.

Çok mu zor bunlar? Hayır, çok kolay! İnsana yaşama sevinci veren hayatına renk katan var oluşunun tek sebebi mutluluk ve huzur dağıtmak olan bir varlığa bakmanın vereceği enerjiden faydalanmasını biliyorsanız hiçte zor değil. Yinede ben bakamam kırarım üzerim soldururum diyorsanız zorlamayın, uzak durun ve asla kırmayın.

Çiçekçi kız neler yapar?

Doğanın tüm renklerini ilk görendir çiçekçi kız ve ona olan sevgisini insanlarla tanıştırmayı ister, öyle çok ister ki vurur kendini yollara. Sakın ha aklınıza doğayı tahrip ettiği gelmesin! Bu şehir hayatında mahrum kaldığınız çiçekleri ilk gördüğü yerden koparıp kimse getirmez sizlere. Bulunan çiçek yeniden ekilir yetiştirilir, çoğaltılır tekrar ekilir çoğaltılır ve dağıtılır. Bir doğa aşığının sizin için yollara düşmesini hafife almayın. Türk Filmlerinde betimlenen Çiçekçi Kız herkesin sevgilisidir, esas kız olarak gösterilir ve tanıtılır güzel ve namuslu ailesine bakan, neşe dolu ve saçınca papatyalarla ışıl ışıldır. Selda Alkor, Türkan Şoray ve bir çok sanatçı tarafından canlandırılan çiçekçi kız figürü, genelde roman kızı olarak görüntülenmektedir. Filmlerden çıkacak olursak bu gün doğa ile barışık olan ve çiçekçilik tutkusunu sanata, sanatını ticarete dönüştüren bir çok kadın girişimci bu mesleği layığıyla yerine getirmektedir.

çiçekçi kızın dükkanı

Kimler Çiçekçi Olabilir?

Çiçekçilik her insanın yapabileceği bir iş değildir, nezih ve narin bir iş dalıdır ve özenli ve bakımlı olmayı gerektirir hatta bazen kendi bakımını ihmal edip çiçeklerin bakımına daha fazla önem göstermek gerekebilir. Her ırk insanın farklı koşullarda yetiştiği gibi Türkiye’nin çiçek tarlalarından  ve farklı ülkelerden gelen binlerce ırk çiçek farklı iklim koşulları ve yetiştirilme şekilleri ile saklanmalıdır. Bir çiçekçi dükkanının bunu sağlayabilmek adına oldukça maliyetli, vakit ve özen isteyen bir düzen kurması gerekmektedir. Çiçekçi olası çiçek biti, çiçek kurtlanmaları, ekim, budama, sulama, yeniden ekim ve çoğaltma  gibi günlük rutin işlerle çiçeğin ömrünü uzatarak bu sonsuz döngüyü korumak zorundadır. Özel tasarım çiçekler oluşturmalı, güzel bir buket yapabilmeli, görsel algısı gelişmiş kreatif görüşlü olmak zorundadır.

nedir çiçekçi

Konuyu muhatabına sormak lazım aslında ama atlanılan bir konudur bu emek işleri, biraz bahsetmek istiyorum.

Çiçekçiliğin ticari zorluklarından bahsederek, genel ticaret sorunlarıyla canınızı sıkmayacağım tabi ki. Mesela çiçekçilerin de vergi ödeyip dükkan açıp eleman masrafları, elektrik, stopaj, yemek sigorta gibi sorunları olduğundan tabi ki bahsetmeyeceğim. Bu zaten her sektörün içerisinde bulunan dünyanın bizi bu hale getirdiği bir konu. Tamam geçiyorum bahsetmeyeceğim dedim. Bahsetmedim de…

Neden çiçekçiler var?

Şimdi bu soru içerisinde bir çok soruyu beraberinde getiriyor olsa da ben daraltılmış olarak açıklayacağım. Belki daha sonraki yazımda bunu daha çok detaylandırırım.

Her yerde çiçek varken adamın biri çıkıp ben çiçekçiyim demedi tabi ki. Muhtemelen her işi bir iyi yapan vardı ve o iyi yapanın nesilleri bu sanatkarlar. Zaten bu sanat işlerine olan ilgi ve saygının gelişmiş olduğu ülkelere bakarsanız tabloların, çiçeklerin değerlerinin ne olduğunu ve totale bakınca bu sanata verilen değerin sonucunda ekonominin ve gelişmenin ne kadar  ivmesi yukarı doğru yükseldiğini görebilirsiniz. Sanatı ve sanatçıyı sevin demiyorum, yapmıyorum bunu, haddimiz değil diyor geçiyorum. Geçtim.

çiçek mağazası

Cevabın devamına gelecek olursak tarihte ilk çiçekçi ile tanıştırayım sizi.

İlkel zaman içinde bu bir kadın o tüm yeşilliğin, çiçekli bahçemizin kollarında bulduğu bir kaç çiçeği almış koklamış sevmiş sarmalamış. Alıp kucaklamış anlamında değil bir araya getirip güzel bir buket oluşturmuş. Bunu gören bir diğer kadın etrafı çiçeklerle dolu olmasına rağmen bu çiçekçi kızın elindeki çiçeğe hayran kalmış. (Bu hikayenin devamını daha sonra ilgili sayfadan okuyabilirsiniz.)

Çiçek bir bitkidir fakat çiçekçilik bir sanattır, Çiçekçi bu sanatı sunan ve yerine getiren aktördür, aktris’dir, astsolisttir, masterbirliğidir. Bize göre bir çiçek koca bir askeri uçak filosu nu kır bahçesine dönüşürebilir. iyi gözlemleyin tüm savaş filmlerinde mutlaka bir çiçek görürsünüz ve bu sahneler filmin en sakin ve huzurlu sahnelerindedir.çiçekçi kız

Bu yazıyı okuyup gördüğünüz ilk çiçekçinin boynuna sarılmayın, astsolist var astsolist var karıştırmayın.
Esen kalın sevgiyle kalın.

Roman havası Çiçekçi kız şarkısı sözleri:

çiçekçi kız bak bana
sarı lira verecem ben sana
tak sepeti sen çık yola
kuştepe de gül sat bana

sakın ola bakma sen ardına
bir daha dönme sen bana
çiçekçi kız hastayım ona
gültepe de gül sat bana

Bonus: Tüm Çiçekçi Kız Videoları 

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed