Çiçekler ve renkler. Bu iki harikulade şey, yeryüzünde insanoğluna sunulan en harika varlıklardandır. Çiçekler, zarafetleri ve mis kokuları yanında renkleriyle insanların yaşamına neşe ve huzur katmıştır. Çiçeklere bu denli güzellik katan renkleri bitki morfolojisi ışığında biraz incelemeye ne dersiniz? Göz alıcı renklere sahip çiçeklerde fosforlu görünüm ve parlaklık nasıl oluşuyor? Çiçeklerin rengarenk görünüşleri insana hoş duygular uyandırmak dışında bir işleve sahip midir?
Çiçeklerin Renkleri
Çiçeklerin dikkat çekici olmalarını sağlayan en göze çarpan özelliklerinden birisidir renkleri. Mis kokularının yanında insana huzur veren renklere sahiptir çiçekler. Çiçeklerdeki rengi; hücreleri içindeki renk pigmentleri sağlamaktadır. Bu pigmentler (renk maddeleri) hücre öz suyunda çözünmüş haldedir. Renkli kristaller şeklindedir ve çiçeğe rengini bu madde sağlamaktadır.
Bitki biliminin üstadı Prof. Dr. M. Cihat Toker, çiçek renklerinin oluşumu konusunda şunları aktarmaktadır; “Tabiatta en çok görülen mavi, kırmızı renkli petallerin hücrelerinde antosiyan renk maddesi vardır. Bu maddeyi de Papaver sp. (gelincik), Rosa sp. (kırmızı gül), Viola sp. (menekşe), Hyacynthus sp. (sümbül) ve diğer birçok bitki çiçeğinde görürüz. Klorofil pigmentinin bulunması çiçeğe yeşil rengi katar.” Toker, Bitki Morfolojisi, 2004, s. 94.
NEON IŞIKLI ÇİÇEKLER
Kimi çiçeklerde görülen turuncu ve sarı renkler ise hücrede kristal halinde bulunan karetonoidlerden kaynaklanmaktadır. Çiçeklere renk veren hücre yapısındaki renk pigmentleri ise şu şekilde isimlendirilmektedir:
Mavi – Kırmızı: Antosiyanin
Yeşil: Klorofilin
Turuncu ve sarı: Kaotenoid
TOZLAŞMA ZAMANI ÇAĞRI YAPAN RENKLER
Yukarıda sıralanan renk pigmentlerinden aynı anda bulunmasıyla gökkuşağı renklerine sahip çiçeklerin o muhteşem görünümleri oluşmaktadır.
“Çiçeklerdeki beyaz renk, renk maddesi taşımayan hücrelerin güneş ışığını tamamen yansıtması ile oluşur. Histolojik yapı da renklenmeye çeşitlilik katar. Örneğin; Bazı bitkilerde dışta renk pigmentleri taşıyan epidermis ve altında renksiz bir sıra hücre tabakası vardır. Bu renksiz hücreler epidermisten geçerken renklenmiş ışığı geri yansıtarak ışığın titreşmesini sağlar ve çiçekte neon arabalarında görülen parlak fosforlu renkleri oluşturur.” Toker, Bitki Morfolojisi, 2004, s. 96.
Çiçeklerin renkleri yalnızca insana güzellik katması için yaratılmamıştır elbette, yüzeylerinde barındırdıkları bu gökkuşağı renkleri ve yansımalar; bahar döngüsünde tozlaşmaya yardımcı olan böcekleri çiçeklere davet etmektedir. Adeta çağrı yapmaktadır.
Yorum ekle