ÇiçekFilosu Blog

Doksan Çiçek, Dokunsan Çiçek

Yazının başlığını okuyunca bile insanın içinde ılık bir his oluşuyor. Kendini deniz kenarında hissettiriyor. Doğayla iç içe ve çiçekler arasında olduğunuza dair hoş bir his. Türk resminin üstadı Abidin Dino’nun fırçasıyla oluşturulmuş çiçek gibi bir serginin ismidir bu. Doksan Çiçek, Dokunsan Çiçek isimli serginin sahibi Abidin Dino, yeni nesle resim alanında olduğu gibi pek çok farklı dalda da eşsiz eserler ve örneklikler bırakmıştır.

ÇİÇEĞE VE DENİZE OLAN SEVDA

Çiçeklerden ismini alan bu eşsiz sergi, Vakko sponsorluğunda Ankara Sanat Galerisi’nde 3- 31 Mayıs 1977 yılında sanatseverlerle buluşmuştur. Denizin tutkunu bu özel insan, doğanın en eşsiz varlıklarından birisi olan çiçeklere de özel bir dokunuş yapmadan bu dünyadan göçemezdi.

İsmini çiçeklerden alan 90 resmin yer aldığı sergideki eserlerin isimlerindeki zarafet ve güzelliğe dikkat kesilin; Sabahı dinleyen çiçek, geceyi dinleyen lale, soldukça açan çiçekler gibi birbirinden eşsiz isimler verdiği tablolarında sırdaşı, can dostu Orhan Veli’yi de unutmaz Abidin Dino ve bir eserine de Orhan Veli Çiçeği ismini verir. Çiçeklerin zarafetiyle işler eserlerini Dino ve hep insanlara mutluluğun resmini çizer. Kimi zaman Burgazada’dan kıyıya bakar, kimi zaman Galata’dan seyreder İstanbul’u ama illa çiçekler ve deniz vardır onun eserlerinde.

Türk yazın hayatının üstat isimlerinden Yaşar Kemal 21 Mayıs 1977’de Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan bir röportajda Dino’nun çiçeğe olan tutkusunu ve resimlerini şu sözlerle anlatır: “Abidin Dino resmi bir büyüdür, dehşet bir patlama, bir yaratmadır… Abidin Dino’daki bu çiçek zenginliği salt Çukurova değildir. Salt Karacaoğlan, salt Dadaloğlu, salt Çukurova’nın kadınlarının türküleri değildir. Bir Türkmen kilimi, bin renkli bir büyü çiçeğidir.”

Abidin Dino Kimdir?

Türk ressam Abidin Dino aynı zamanda karikatürist, yazar ve film yönetmeni olarak da bilinmektedir. 23 Mart 1913 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Dino, çağdaş Türk resminin öncülerindendir. Yeni bir akım ortaya koyan ve çizimleriyle farklılık oluşturmuştur. İlk çalışmaları 1931 yılında henüz 18 yaşındayken Artist Dergisi’nde yayınlanır. Türkiye’nin ilk avangart resim oluşumu sayılan D Grubunun kurucularındandır. Pek çok alanda farklı işlere imza atan Dino, 7 Aralık 1993 yılında Paris’te yaşamını yitirir.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed