İlginç bir öyküdür “Kaktüs”ler. Kaktüsler hakkında çok az şey bilinir ve çoğu şey de derme çatma, dilden dile aktarılan bazı bilgi kırıntılarından ibarettir. Kaktüs denince muhtemelen aklınıza susuzluk geliyordur. Çünkü çoğu insanın görsel hafızasında su arayan bir adam ve çöl resmi oluşmaktadır. Oysa şimdi sizlere “Kaktüs”ler hakkında aktaracağımız bilgilerle bakış açınız çok değişecek.
Kaktüs çeşitleri
Kaktüs ailesi; sukkulent biktiler olarak tamınlanan türden gelmektedir. Sukkulent; gövdesi ve yapraklarında su tutma özelliğine sahip etli bir yapıya sahiptir. Hepimizin salatasını ya da yemeğini yaptığı Semiz Otu da bir sukkulenttir. Kaktüsler ise elbette aynı türden olsalar da yapı olarak daha farklıldır.
Kaktüslerin en belirgin özellikleri nelerdir?
Su ve ışığın azaldığı dönemlerde hayatta kalmak için gövdesinde ve yapraklarında su tutma özelliğine sahiptir. Suyun azalmasını engellemek içinde gözeneklerini kapatan kaktüsler; fotosentez işlemini gece de sürdürebilmektedir. Adeta, kendisini korumak için uyku moduna geçer ve suyu muhafaza etmeye çalışır.
Kaktüsler bilindiğinin aksine tamamen kurak çöllerde yaşayamaz
Özellikle western filmlerinde karşımıza çıkar kaktüsler ve bizler de onların hiç suyun bulunmadığı alanlarda yaşadıklarını düşünürüz aslında durum böyle değildir. Kaktüslerin yaşayabilmeleri için de suya ihtiyaç vardır ve onlar yarı çöl dediğimiz alanlarda yetişir. Dünya üzerinde yarı çöl özelliği gösteren yerler nelerdir? Arizona Çölü, Sonoran Çölü, Atacam Çölü ile Şili, Peru ve Afrika.
Tropikal Ormanlarda Kaktüs
Şimdi söyleyeceğimiz bilgi sizi şaşırtabilir ancak, Tropikal ormanlarda da kaktüsler yaşamaktadır. Onlar ise su ihtiyacından ziyade ışık azlığıyla mücadele etmektedir. Sık yapraklar nedeniyle Tropikal orman içindeki kaktüsler daha fazla ışık alabilmek için şekil değiştirmiş ve gövdeleri daha yassılaşmıştır. Böylelikle ışıktan yararlanacağı alan artmıştır.
Yorum ekle