ÇiçekFilosu Blog

Gül Âyinleri – Emir Kalkan

Türk hikâyeciliğinin usta kalemlerinden Emir Kalkan bu kez Gül üzerinden anlatıyor bize sevdaları, kırgınlıkları, kızgınlıkları. Emir Kalkan’ın Ötüken Yayınları’ndan 2003 yılında basılan “Gül Âyinleri” isimli hikâye kitabı, aslında Gülün türlü türlü halini kısa hikâyelerle okuyucuya aktarıyor.

Gül Âyinleri kitaba da adını veren hikâye, Ayça Gül, Gül-i Rânâ, Kızıl Gül, Yayla Gülü, Kızıl Gül, Küskün Gül, Elif Gül, Azad Gül, Türkü Gül, Kayıp Gül, Roman Gül, Yeni Gül ve Yanık Gül. Her biri birbirinden güzel 13 hikâyeden oluşan eser, kimi zaman Anadolu bozkırlarına sürüklüyor sizi, kimi zaman yüce dağların tepesine ama muhakkak tüm hikâyelerde gül var. Yazar gül üzerine kurguladığı tüm hikâyelerinde okuyucuyu alıp peşinden sürüklüyor. Okuyucu, Emir Kalkan’ın dünyasında sıradan insanların yaşamlarına dair çarpıcı gerçekliklerle adeta sarsılıyor. Sanırım, bu onun en çok sevdiği anlatım yolu. Okuyucu her hikâyenin sonunda şaşkınlık ve hüzün arasında gidip geliyor. Gül’ü anlatan tüm kelimeleri özenle seçen yazar, oldukça farklı dünyalara ait pek çok insanı eserinin içinde kanıyla, etiyle, kemiğiyle önünüze getiriyor.

TANRI ÂŞIKLARI GÜLLE TACİDAR EYLEDİ

Elbette sevdanın da tüm tonlarını üzerinde barındırıyor. İçinde çiçek olan hele hele bir de gül isimli bir kitapta aşk olmaz olur mu?

Kitap şu güzel sözlerle başlıyor: “Ve gül; nur mayalı kadınların, anaların, bacıların, eşlerin, sevgililerin…Vefanın, vekarın, sadâkâtun… Ve güzelin ve güzelliğin ve güzel ahlâkın remzi oldu. Tanrı âşıkları gülle tâcidar eyledi. Ve aşk ona verildi.” (Emir Kalkan – Gül Âyinleri, s.9)

Gülün aşkı anlatılası, gülün aşkı hikayeler, şiirler, romanlar yazılası…

Emir Kalkan Kimdir?

Kayseri’de 1948 yılında dünyaya gelen Emir Kalkan, Kayseri Lisesi’ni bitirmiştir. Devlet dairelerinde görev yapan Kalkan, Türk Dil Kurumu ve Folklor Araştırmaları kurumu adına alan çalışmaları yapmıştır. Kalkan, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Edebiyatı ve Kayseri dergilerinde yazılar kaleme almıştır. En çok bilinen kitabı 2001 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü de almış bulunan “Kanatsız Kuşlar Şehri”dir. Yazarın ayrıca, Ötüken Yayınlarından çıkan, Türk Düğünü, Yurttaş Sokak, Hoşçakal Şehir, Ha Bu Diyar ve Bu Taraf Anadolu isimli hikaye kitapları da bulunmaktadır.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed