ÇiçekFilosu Blog

Monna Rosa | Gül Sevdası – Sezai Karakoç

Monna Rosa, “Tek Gül” Sezai Karakoç’un destansı şiiri,..Türk edebiyatının seçkin isimlerinden Sezai Karakoç’un Monna Rosa isimli şiiri edebiyatla ilgilenen hatta kıyısından köşesinden şiir seven herkes tarafından bilinir. İşte bu şiire adını veren Sezai Karakoç’un Monna Rosa isimli kitabı, gül üzerinden yazılan bir destandır aslında.

Sezai Karakoç’un henüz 19 yaşındayken yazdığı bu şiir, Gül üzerine yazılmış en güzel şiirlerden biridir. Monna Rosa; tek gül anlamına gelmektedir. Sezai Karakoç bir röportajda neden bu ismi verdiğini ise şöyle anlatır; “O dönemde şiirlere yabancı isim verme geleneği vardı. Birde bu serbestiler gül ile dalga geçince bende “’Monna Rosa’ koydum şiirin adını.”

İLK KEZ 1952 YILINDA HİSAR DERGİSİNDE YAYINLANIR

Eser, Sezai Karakoç’un yönettiği Diriliş Yayınları’ndan çıkmış. İlk basımı 1998 yılında gerçekleştirilen Monna Rosa, bugün 15 baskısıyla piyasada satışına devam ediliyor. Şiir kitabının içinde; Rüzgar, Yağmur Duası, Monna Rosa, 1- Aşk ve Çileler, 2- Ölüm ve Çerçeveler, 3- Pişmanlık ve Çileler, Ve Monna Rosa, İşaret, Kader Yolu ve Kayboluş isimli 10 şiir bulunuyor.

Karakoç, Monna Rosa’yı ilk kez 1952 Haziran’ında Hisar Dergisi’nde yayınlatmıştır. Daha sonra ise, aslında hayli bir sonra tamı tamına 46 sene sonra bu şiiri ilk kez 1998 yılında kitaba dönüştürülerek basılmıştır. Eser, Karakoç’un Şiirler serisinin 9. Kitabıdır.

SİYAH GÜLLER, AK GÜLLER

Tek gül anlamını taşıyan Monna Rosa, şiirin için müthiş benzetmelerle kendini bulur. Örneğin şair;

“Monna Rosa, siyah güller, ak güller

Gülce’nin gülleri ve beyaz yatak.” (s.13, Monna Rosa, Sezai Karakoç)

Mısralarıyla çiçeklerin en güzelini siyah ve ak kelimeleriyle nitelendirmektedir. O büyük bir şairdir ve yaptığı tanımlamalara girecek değiliz elbette ancak müthiş ve vurucu mısralarla sizi alıp sürükleyeceğine emin olabilirsiniz.

Sezai Karakoç Kimdir?

Ahmet Sezai Karakoç, 1938 Ergani doğumludur. Gaziantep Lisesi’nden 1950 yılında mezun olan Karakoç, 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1956 yılında başladığı memuriyetini 1973 yılına kadar sürdürdü. Ara ara istifa ettiği dönemler olmakla birlikte, 1973 yılından günümüze hiçbir resmi görev üstlenmedi. Şiir başta olmak üzere, günlük yazılar, Hikaye, İnceleme, Deneme, Düşünce ve Piyes gibi pek çok yazı alanında onlarca eser üretti. Diriliş isimli yayınevinin kurucusu olan Karakoç, halen Diriliş Yayınlarının Cağaloğlu’ndaki binasında çalışmalarını sürdürmektedir.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed