ÇiçekFilosu Blog

Türk Çiçek Kültürünün Üstadı: Cevat Rüştü

Türk çiçek kültürüne katkısı paha biçilemez bir üstat Cevat Rüştü’nün biyografisi ve kaleme aldığı eşsiz çiçek yazıları tek bir kitapta toplandı. Nazım H. Polat tarafından hazırlanan “Türk Çiçek Kültürü Üzerine Cevat Rüştü’den Bir Güldeste” isimli eser, Ötüken Yayınları tarafından 2. Basımı 2015 yılında okurlarıyla buluşturuldu. Eserin ilk basımı ise Kitabevi Yayınları tarafından 2001 yılında gerçekleştirilmiş.

Çiçek ve çiçekçilik aslında tüm milletler için kültürün önemli bir parçasını oluşturur. Türkiye için de bu böyledir ancak konuya bu yönüyle bakış ve bu alanda çalışmalara pek fazla rastlayamıyoruz. Çiçek Kültürü’nün edebiyat dünyasına yansımaları tam olarak okunamıyor. Oysa blog sayfalarımız üzerinden oluşturmaya çalıştığımız çiçek kitaplığı ile buna bir parça da olsa fayda sağlamaya çalışıyoruz.

Türk Çiçek Kültürü Üzerine Cevat Rüştü’den Bir Güldeste

Çiçek Kültürü’nün Üstadı Cevat Rüştü Kimdir?

Cevat Rüştü 1885 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. Çocukluğu Beykoz’da geçer. Tophane’de Kabataş ve Feyziye İptidaiye mekteplerinde eğitime başlar. Vefa İdadisinden mezun olur. Daha sonra ise Fransız mektebinde eğitim alır. Cevat Rüştü, yüksek eğitim için 1911 – 1914 yılları arasında Fransa’da Montpellier Yüksek Ziraat Mektebinden mezun olur. İstanbul’da ziraat üzerine pek çok farklı memuriyetlerde bulunur. 1931 yılında İktisat Vekaleti “İstatistik ve Neşriyat Müdürü” unvanıyla Ankara’da çalışmaya başlar. Vefat ettiği 1936 yılında ise Ziraat Bakanlığı Neşriyat Şubesi müdürüdür. Cevat Rüştü’nün kaleme aldığı iki eser göze çarpmaktadır.

Türk Tarihinin Ana Hatları (Bu eserde Ziraat ve Hayvancılık başlığı altında yazıları bulunuyor)

Türklerin Ziraatta Hizmetleri – Osmanlılar Devri

İngiliz Hapishanesi Anıları (Güner Özdemir – Kayhan Emiroğlu)

Yazar Nazım H. Polat, Cevat Rüştü’nün biyografisini ayrıntılı şekilde ve kaynaklara dayanarak verdiği kitabı (Türk Çiçek Kültürü Üzerine Cevat Rüştü’den Bir Güldeste) Cevat Rüştü’nün farklı zamanlarda kaleme aldığı çiçek yazılarından derlediği için bizzat Cevat Rüştü’ye ithaf etmektedir.

Nazım H. Polat tarafından hazırlanan kitap, 2 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm; Cevat Rüştü’nün biyografisinden oluşuyor. İkinci bölüm ise; Cevat Rüştü’nün değişik zamanlarda gazete ve dergilerde kaleme aldığı çiçek üzerine yazılardan oluşuyor.

Eserdeki ikinci bölümde ise Edebiyatın Çiçeği – Çiçek Edebiyatı başlığı altında Laleler, Güller, Lale Edebiyatı, Çiçek Edebiyatı, Türklerin Çiçek İsimleri ve Manzumeleri gibi 60 farklı başlıktan oluşuyor. Kitabın çiçek kültürü üzerine yazılmış bir okyanus olduğunu söyleyebiliriz.

Prof. Dr. Nazım H. Polat tarafından kaleme alınan eser, Çiçek Kültür konusunda Türk kültürüne büyük bir katkı sağlamaktadır

Nazım H. Polat Kimdir?

1955 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde dünyaya gelir. Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde 1979 yılında tamamlar. Yüksek Lisans eğitimini de aynı üniversitede Yeni Türk Edebiyatı’nda gerçekleştirir. Doktora eğitimini ise 1984 yılında aynı üniversitede ve yine aynı bilim dalında tamamlar.  Bugüne kadar yazar 7 eserini kültür yaşamımıza sunmuştur. Bunlar; Şahabettin Süleyman, Müdafaa-i Milliye Cemiyeti, Külliyatına Girmemiş Yazılarıyla Ömer Seyfettin, Bir Jöntürk’ün Serüveni -Dr. Şerafettin Mağmumi’nin Hayatı ve Eserleri, Rübap Mecmuası ve Meşrutiyet Dönemi Türk Kültür ve Edebiyat Hayatı ile size tanıtımını yaptığımız Türk Çiçek ve Ziraat Kültürü Üzerine Cevat Rüştü’den Bir Güldeste.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed