ÇiçekFilosu Blog

Bahar ve Çiçek Bayramı

Yanlış okumadınız! Böylesi bir bayram var. Hem de ilk defa 1950 yılında İstanbul’da kutlanmaya başlamıştır. Düşünebiliyor musunuz? Doğum günü için çiçek, anneler günü için çiçek, babalar günü için çiçek, sevgililer günü için çiçek, diyerek pek çok günü kutluyoruz da, neden tüm bu özel günlerin vazgeçilmezi olan Çiçek Bayramı olmasın. Elbette var ve bu bayramı başlatan kişi ise İstanbul Valisi ve Belediye Reisi olan Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay.

Bahar ve Çiçek Bayramı İlk Ne Zaman Kutlandı?

İlk kez 1950 yılında kutlanmaya başlanan Bahar ve Çiçek Bayramı 1950 yılından 1958 yılına kadar 8 sene boyunca kutlanmıştır. İstanbul’da Çiçek Bayramı olunca elbette mekân olarak da o dönem de şehrin en güzel yerlerinden biri seçilmiştir. Gülhane Parkı’nda gerçekleştirilen bayram etkinliklerinde sergi ve panayırlar kurulmuştur. 22 Mayıs tarihinde kutlanmaya başlanan bayram etkinlikleri neredeyse o dönem yaz sonuna kadar sürmüştür.

Lale Figürü Kullanılmıştır.

Bahar ve Çiçek Bayramının amblemi olarak lale figürü kullanılmıştır. Şehirdeki tüm resmi kurumlara bayram dolayısıyla çiçeklerle donatılmıştır. İstanbul Valisi Fahreddin Kerim Gökay, Gülhane Parkı’nda yoğun bir kalabalığa seslenerek bayramın açılış konuşmasını yapmış ve sonrasında İstanbullular neredeyse 2 ay süren bu şenliklerde doyasıya eğlenmiştir.

 

Çiçek Resimleri Pul Oldu.

Öte yandan, Bahar ve Çiçek Bayramı dolayısıyla Türkiye P.T.T. İdaresi dört parça puldan oluşan bir hatıra serisini 1955 yılında satışa sunmuştur. Posta pullarının üzerinde Karanfil, Lale, Gül ve Zambak resimleri bulunmaktadır.

Tüm bu güzellikler ve yapılan eğlenceler insanın gözünde canlanınca keşke Çiçek Bayramı yeniden başlasa ve sadece İstanbul değil Türkiye’nin dört bir yanı çiçeklerle donatılsa diyoruz çünkü çiçek umut, çiçek mutluluk ve çiçek bayram demektir.

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed