ÇiçekFilosu Blog

Cemre nedir? Nasıl düşer? Ne zaman düşer?

Cemre kelimesinin anlamı nedir? Sözlükte ateş ve kor anlamını karşılamaktadır.
Havaya, suya ve en son toprağa düşen “Cemre” üzerinden tartışma açmak değil niyetimiz ancak doğa kanunlarına göre bu sıralamada bir sorun olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü ilk önce hava değil önce toprak ısınır ve yine su topraktan önce ısınamaz.

Yine havaların yavaş yavaş ısınması ve baharın müjdecisi anlamında kullanılan cemre kelimesi nereden gelmektedir. Ve düştüğü söylenen cemre nedir? Aslında tam bir anlamının olduğunu söylemek oldukça güç. Ama sözlük anlamı şeklinde bakıldığında; ateş, kor manalarına ulaşırız. Peki, gerçekten de havaya, suya ve toprağa düşen bir şey var mıdır? İşte burası da oldukça tartışmalıdır. Hatta bununla ilgili Burhan Felek hocanın paylaştığı bir anekdot oldukça ilginçtir.

BURHAN FELEK’TEN KOMİK BİR CEMRE ANEKDOTU

“Babıali’de bir anekdot vardır. Toy bir foto muhabirine:

  • Bugün cemre düşecek git Beykoz’a resmini al gel! Demişler

Biçare sabi gitmiş dolaşmış, belki de başka gazete haber almasın diye, kimseye de soramamış. İki üç saatten sonra gazeteye telefon etmiş:

  • Yahu! Üç saattir bekliyorum. Hala düşmedi bu cemre naapiyim? Diye sormuş.” (Burhan Felek, Milliyet, 25 Şubat 1974)

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞÜYOR?

Bakar mısınız? Yıl 1974 ve Burhan Felek “Cemre” konusunda bir yazı yazıyor ve genç muhabirin bu konuyu bilemediğinden söz ediyor. Bugün öğrenildi mi? Elbette hayır ama bu konu hakkında cahillikten kaynaklanmıyor. Sebebi şudur ki; mesele tamamen muğlaktır ve kesin bir şey söylenememektedir. Çünkü cemre tam bir halk malumatıdır ve gerçek bilgiden yoksundur. Takvimlere bakıldığında ise ilk cemre ne zaman? İkinci cemre ne zaman? Üçüncü cemre ne zaman? Düşecek gibi malumatlara rastlamak mümkündür. İşte takvimlere göre cemrelerin düşüş yerleri ve zamanları:

İlk cemre: 19-20 Şubat, havaya

İkinci cemre: 26-27 Şubat, suya

Üçüncü cemre: 5-6 Mart, toprağa

CEMRE NE DEMEK?

Refi Cevat Ulunay cemrenin ne olduğu hakkında şu açıklamayı yapmaktadır. Aslında bu açıklama oldukça tatmin edicidir diyebiliriz. En azından bugüne kadar yapılmış en iyi açıklama:

“Orta Asya’da Türk atlılarının kış mevsimi boyunca ısınmak ve hayvanlarını korumak amacıyla yaktıkları büyük ateşin havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kor haline gelmesine cemre denmiştir.”

Cemre ateş demektir. Ateş ısıtır ve baharın gelişini müjdeler demek yeterlidir sanırım. Elbette baharın gelmesiyle insanların içleri de kıpır kıpır oluyor. Rengârenk çiçekler bahçeleri doldurmaya başlıyor. Kırlar çiçeklerle donanıyor. Kısacası tabiat uyanıyor. O halde, hoş geldin cemre! Sefalar getirdin bize!

 

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed