ÇiçekFilosu Blog

Çiçek Pasajı’nın Çiçekçileri

Çiçek Pasajı

Çiçek Pasajı denince pek çok insanın aklına eğlence mekanı gelir, özellikle yeni nesil için eğlence mekanı olması dışında farklı bir şeyi anımsatmaz. İstiklal Caddesi üzerinde yer alan ve halk tarafından “Çiçek Pasajı” olarak isimlendirilen yerin adı resmi kayıtlarda Saitpaşa Geçidi’dir. İçinde 18 dairelik lüks bir bina ve altında 24 dükkanın bulunduğu mekanın hikayesi de oldukça ilginçtir.

Pasajın tarihi serüveni 1870 yılında meydana gelen büyük Beyoğlu yangını ile başlar. Bugün pasajın bulunduğu yerde Naum Tiyatrosu bulunmaktadır ve bu tiyatro o büyük yangında kül olur. Tiyatronun yer aldığı araziyi Hristaki Zografos Efendi tarafından satın alınır ve 1874-1876 yılları arasında mimar Rum Cleanthy Zanno tarafından bir pasaj ve Cité de Péra adından bir bina yaptırılır. Pasaj uzun yıllar Hristaki Pasajı olarak bilinmektedir. Pasaj ve binanın mülkiyeti 1908 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa’ya geçmiştir. Mükareke yıllarında bu pasaj içinde pek çok çiçekçi dükkanı açılmıştır. Bu sebepten pasajın adı çiçekçi pasajı olarak kalmıştır.

Çiçekçiler 1950’ye kadar pasajın içinde yer alır

Pasajın daha çok eğlence mekanına dönüşmesi ise 1940’lardan sonradır. Pasajın içinde yer alan meyhaneler zaman içinde ciddi müşteri çekmeye başlamış böyle olunca da zamanla pasaj çiçekçilerin elinde çıkarak eğlence mekanı haline dönüşmüştür. Özellikle 1950’lerden sonra burada bulunan çiçekçiler hem ekonomik durum, hem de müşteri potansiyellerini kaybetmeleri sebebiyle çevre sokaklara taşınmışlardır.

Çiçek Pasajı Dış Görünüm
2005 yılında çiçek pasajı tadilattan çıkar ve restorasyonu tamamlanır

Bina 1950’den 1978 yılına kadar faal olarak kullanılmıştır ancak 10 Mayıs 1978’te binada yaşanan çökme nedeniyle bakımsız kalmıştır. Çiçek Pasajını Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Belediyesi’nin ortak girişimi ile restorasyonu ve bakımı gerçekleştirilen bina 2005 yılında restore edilen haliyle vatandaşların hizmetine açılmıştır.

 

Kaynaklar: H. SEZGİN, , “Pasajlar”, Geçmişten Günümüze Beyoğlu 1 N. Y. TUBA, “Mitolojik ve Figüratif Açıdan Beyoğlu Çiçek Pasajı”, Dergi Park.

 

CicekFilosu

Yorum ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most popular

Most discussed